Quantcast
Channel: DANAIS – un proiect al Asociației "România – Dacia Casa Noastră"în Capidava » arc getic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Ziua Lupilor V

0
0

ZL5

Danais – Proiect cultural și educativ - Ziua Lupilor

28-29.01.2017

Autor:  George Caramiciu, coordonator activitate

Scurtă prezentare activități

Voie bună, tradiţie, simbolsim… aventură în timp real cu Danais. Pentru a cincea oară la rând, asociaţia România-Dacia Casa Noastră (RDCN)  organizează ‘’Ziua Lupilor’’, o sărbătoare din timpuri străvechi.

Voluntarii  vor avea parte de o lecţie de istorie cum rar se mai poate întâlni. O lecţie de istorie pe care RDCN o oferă ori de câte ori are oportunitatea,  în vederea dezvoltării tineretului  şi a promovării României,  începând cu judeţul Constanţa.

În timp ce bucătarii se vor lupta cu preparatele din rețetele antice, soldaţii Romei şi Daciei nu îşi vor astâmpăra foamea de luptă decât într-un singur mod. Romanii vor simula tehnici militare de război din timpul antichităţii, iar Dacii Liberi, fii spirituali ai Dunării, îi vor pune la încercare într-o sumedenie de moduri. Ambuscade în padure, atacuri nocturne, lupte date pe ţărmul Dunării, capturarea steagului ori a cetăţii, acestea sunt doar câteva dintre planurile celor două tabere.

Zânele din cadrul ONG-ului vor uimi cu eleganţa şi graţia lor. Prin dansuri reprezentative epocii antice, întocmite şi bine puse la punct chiar de acestea, fetele din organizaţie vor oferi un strop de culoare peisajului pictat de curajul şi ferocitatea dacilor şi romanilor.

Evenimentul este unul intern, dar imaginile vor fi date publicului ulterior.

Tradiții, legende, simbolism

Conform calendarului popular românesc, perioada cuprinsă între 25 ianuarie și 2 februarie este cunoscută sub numele “Filipii de iarnă” – zeități protectoare ale lupilor. Filipii de iarnă marchează în Calendarul popular sfârșitul perioadei de împerechere a lupilor, începută cu aproximativ 80 de zile în urmă, la Filipii de Toamnă.
-Se pare cã rãdãcinile cultului lupului, în spatiul carpatic, dateazã încã din vremuri ancestrale, din neolitic, dar se crede si cã poporul român s-a nãscut sub semnul lupului, adicã un neam predestinat rãzboaielor, înfruntãrii invaziilor si cotropirilor repetate.
-Lupul, ca simbol mitologic, derivã dintrun animal real, cultul, destul de rãspândit, fiind întâlnit în cultura traditionalã în domenii precum: pãstorit, medicina popularã, meteorologie popularã, în folclorul juridic, precum si în diferite credinte, datini si superstitii, toate argumentând perpetuarea totemicã a animalului pânã destul de recent.

   Legenda marelui lup alb

Legenda spune ca, in vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fara ragaz pamanturile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, transmitand geto-dacilor ca Marele Zeu veghea asupra lor. Fara a fi in varsta, avea parul si barba albe ca neaua, iar credinta, curajul si darzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni si de Zalmoxis insusi, ci si de fiare. Zeul, dandu-si seama de valoarea slujitorului sau, il opreste la el, in munti, pentru a il avea aproape, scriu cei de la adevaruldespredaci.ro.
Departe de oameni, preotul continua sa slujeasca cu aceeasi determinare ca si inainte. In scurt timp, fiarele Daciei au ajuns sa asculte de el si sa il considere conducatorul lor. Cel mai mult il indrageau lupii, caci acestia erau singurii fara conducator, numai foamea tinandu-i in haita.
Dupa un timp, Zalmoxis vorbeste cu preotul sau si decide ca a venit timpul ca acesta sa il slujeasca in alt chip, astfel il transforma in animal. Insa nu in orice animal, ci in cea mai temuta si mai respectata fiara a Daciei, intr-un Lup Alb, mare si puternic, dandu-i menirea sa adune toti lupii din codri pentru apararea taramului.
Astfel, de cate ori dacii erau in primejdie, lupii le veneau in ajutor, era de ajuns doar sa se auda urletul Marelui Lup Alb si de oriunde ar fi fost, lupii sareau sa ii apere pe cei care le devenisera frati. Lupul Alb insa era si judecator, pedepsind lasii si tradatorii.

 

   Draconul dacic

Stindardul dacic, dragonul cu cap de lup şi trup de şarpe, sintetizeazã simbolismul zalmoxian, conform historia.ro, pentru cã ambele animale se referã la principiile creatoare.Atestarea certă a acestui stindard în legătură cu dacii se află în peste 20 de imagini sculptate pe unele metope ale Columnei lui Traian, în special în scenele de luptă, în preajma unor fortificații dacice sau a unor căpetenii de rang înalt din rândul dacilor. În cel puțin două cazuri, reprezentarea stindardului pe Columnă este legată și de reprezentarea lui Decebal. De asemenea existã o ipotezã conform cãreia numele de ”daoi” al dacilor este în dialectul traco-frigian ”daos”, care înseamna lup. Dacii s-ar fi identificat cu lupul, asociat zeului luminii, Zalmoxis. Mircea Eliade, în ”De la Zalmoxis la Gengis-Han”, avansează ideea cã dacii sunt o confrerie rãzboinicã aflatã sub semnul lupului. Ipoteza pleacă de la numele de ”daoi” pe care-l dă Strabon dacilor şi de la substantivul ”daos”. Rădăcina cuvântului ar fi dhău — a apăsa, a strânge, a sugruma, din care derivã iliricul dhaunos — lup, zeul Daunus, sau alt zeu, trac, al războiului Kandaon sau lidianul Kamdaules. Simbolistica rãzboinicã a carnasierului este însã mult mai rãspânditã. Persanii aveau un stindard cu lup. În Turkestan s-a păstrat imaginea unui stindard compus dintr-un cap de lup şi un dragon. În nord-vestul Iranului şi în Armenia, corpurile de elită ale ostaşilor purtau stindarde cu dragoni. Astfel de stindarde pătrund şi în armata romanã. În general, forţa şi ardoarea lupului fac din acesta simbolul universal al rãzboinicului.
Majoritatea traditiilor populare stabilesc o legatura intre Sfantul Andrei si lupi. El ar fi avut darul de vindeca rani, si prin rugaciuni „lega gura lupilor”, aparandu-i pe oameni si vitele lor. Lupul a fost intodeauna considerat simbol al dacilor, iar unele legende spun ca Marele Lup Alb, considerat capetenia lupilor, a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles